Klädvård

För att dina kläder ska behålla utseende och passform på bästa sätt är det viktigt att ta hand om dom på ett korrekt sätt, rätt vård ger dina kläder en längre livslängd.
 
Borstning, vädring och vila
Naturmaterial avstöter smuts, därför räcker det ofta om du borstar och vädrar dina plagg för att de ska hålla sig rena och snygga. Häng ut dina kläder i friska luften och låt fibrerna vädras ur på dofter innan du viker ihop dom. Om de dessutom får vila rätar fibrerna ut sig och rynkorna slätar ut sig.
 
Förvaring
När du förvarar din kostym är det viktigt att galgen är tillräckligt bred för kavajen så att axellinjen hålls rund. Häng byxorna på speciella byxgalgar där de får hänga upp och ner, eller häng dem noga i pressvecken på galgens tvärslå.
 
Om plagget är av ylle bör det pressas efter användning de tre första gångerna. På så sätt kommer plagget att skrynkla sig mindre och räta ut sig lättare i framtiden.
 
Töm alltid fickorna på de plagg som inte används.
 
Galgar

Galgar finns i alla former och storlekar, men för att dina kläder ska behålla sin form på bästa sätt bör stoppade eller mjuka trägalgar användas. För dina kostymer, jackor och rockar bör du använda bredare trägalgar. Breda hängare bidrar till att bibehålla formen på din kavajaxel. Låt oss säga att du har bestämt dig för att göra övergången från dina gamla plastgalgar till robusta kvalitetsträgalgar. Mitt råd skulle vara att plocka upp några i taget och långsamt ersätta dem. Att köpa tillräckligt för att fylla hela din garderob på en gång kommer att bli en dyr, men ändå prisvärd, historia.

Putsa dina skor
Prata med din skohandlare och hitta en skokräm som passar dina skor, arbeta sedan in detta med borste eller trasa. En nylonstrumpa kan med fördel sedan användas för att få skorna att skina.
 
Skoblock
Bra skoblock i cederträ gör två saker: de håller formen på dina läderskor och absorberar den fukt som byggts upp under dagen. Två uppsättningar är trevligt, men du behöver egentligen bara en uppsättning. Vid slutet av dagen, placera dem i dina skor. Nästa dag, ta dem ur paret från igår och lägg dem i dina nyligen använda par. Så lång tid bör räcka för ditt skoblock att göra sitt jobb.
 
Kraglattor
Kallas de två “plastspjut” som sticks in i små fickor på kragens undersida. Dessa är viktigare än du tror. Tråkigt nog ser vi män bära skjortor som lider av ledsna, fladdriga och löst hängande kragar. Och visst kan det finnas tillfällen då en mer avslappnad stil är passande, men vid mer dressade tillfällen bör skjortkragen kunna stå stolt över en slips eller iensamt majestät under kavajen. Har du möjlighet så bör du då använda ett par kraglattor.
 
Tvätta inte mer än nödvändigt
Att du är hel och ren är en självklarhet, men överdriv inte tvätten av dina kläder!
 
I tvätten får plaggen stå ut en hel del. De är dränkta i vatten och skakas och snurras i varma temperaturer. Resultatet är ett rent plagg, men ofta även ett blekt plagg. Eventuellt även krympta. Minimera blekning och krympande genom att bara tvätta när det verkligen behövs. Ställ ner varvtalet på centrifugeringen så dina skjortor kommer ut lätt blöta, häng dem sedan på en bred och bra galge och sträck på alla sömmar. Har du köpt en skjorta i bra kvalité och är noggrann i tvättstugan så slipper du stryka.
 
Förutsatt att du inte arbetar på en svingård eller i ett gruvschakt, behöver du inte att tvätta dina jeans mer än var tredje vecka eller så. På så sätt håller de den fina färgen och de passar som handen i handsken. Om de börjar lukta, vädra och borsta av dem, ge dem sedan en paus i flera dagar. Om de är outhärdliga, tvätta dem med liknande färger. Detta hjälper till att minimera blekning.
 
Var uppmärksam på tvättråden

Inte alla plagg är gjorda av samma material, och vissa material behöver särskild vård. Om du slänger allt du äger i tvätten utan att läsa tvättråden, kommer du att minska hållbarheten på dina kläder.

Följ vad tvättråden säger! Om det står endast kemtvätt, riskera inte att förstöra plagget bara för att du känner dig lat. Och om det står finatvätt, kasta inte in tunga handdukar tillsammans med plagget.

 
Ta kläder heta ur torktumlaren
Skall du använda torktumlaren, var uppmärksam på när den är klar och tag omedelbart ut kläderna ur tumlaren och lägg plaggen platt på sängen och jämna ut dem. Detta minimerar rynkor och minskar behovet att behöva stryka.